Werkt loopbaancoaching nu echt? Vijf vragen over loopbaancoaching beantwoord:
1. Wat is loopbaancoaching?
Er zijn nogal wat definities van loopbaancoaching in omloop. Maar in de kern komen ze op hetzelfde neer: een loopbaancoach is iemand die jou op professionele manier ondersteunt in de ontwikkeling van jezelf in je loopbaan. Het draait dus om jou als persoon en jouw persoonlijke ontwikkeling. Een goede coach helpt je dus om je ambities in een baan te bereiken.
2. Wat heb ik aan zo’n loopbaancoach?
Een coach helpt dus om je ambities in je loopbaan te realiseren. Dit heeft een positieve insteek: je wil jezelf verbeteren, want je wil een volgende stap maken in je loopbaan. Toch stappen veel mensen naar een coach met een ‘probleem’. Dat ‘probleem’ kan variëren van de werkdruk niet aankunnen en geen grenzen kunnen stellen tot het continu in de clinch liggen met de manager. Een goede coach helpt je zo’n probleem te vertalen naar een leerdoel.
3. Hoe kies ik een goede loopbaancoach uit?
Even kort door de bocht: elke ‘gek’ mag zich in Nederland loopbaancoach noemen. Loopbaancoaching is namelijk geen beschermd beroep. Dat vraagt van jou dus een kritische blik wanneer je op zoek bent naar iemand die je kan helpen je loopbaan te ontwikkelen. Een paar tips: 1) let op de vooropleiding en de ervaring van de coach. Coaching is een vak. Sommige coaches duiken gewoon maar de emotie in: “En wat voel je daar dan bij? Wat erg voor je.” Die maken allerlei emoties los die helemaal niet in relatie staan tot het leerdoel, of zonder dat er stappen aan gekoppeld worden. Dat kan in sommige gevallen juist schade opleveren. 2) Let er ook op of de coach zichzelf regelmatig bijschoolt. 3) Vertrouw op je eigen gevoel. Je gaat een samenwerkingsverband aan met iemand en je moet dus een goed gevoel bij die persoon hebben. Er moet immers een vertrouwensband tot stand kunnen komen waarbij jij je vrij voelt om alles te kunnen bespreken.
4. Mijn baas wijst een coach voor mij aan, wat nu?
Werkt je baas met een vast coachingsbedrijf, of zelfs een interne coach? Dat komt tegenwoordig vaak voor. Maar als jij dat niet ziet zitten – omdat je niet met de coach overweg kan of het gevoel hebt dat de loopbaancoach er meer is voor je baas dan voor jezelf – ga daar dan niet mee akkoord. Dan zit je daar immers uit beleefdheid en zul je nooit de door jou gewenste resultaten behalen.
5. Werkt het nou echt, loopbaancoaching?
Loopbaancoaching is een relatief nieuw vakgebied en onderzoek op dit gebied staat in de kinderschoenen. Maar uit de eerste onderzoeken blijkt steeds sterker dat coaching wel degelijk werkt. Het helpt bij het resultaatgericht behalen van doelen, vermindert stress en helpt bij het omgaan van moeilijke situaties op het werk.
Wil je echt een effectief resultaat behalen, dan zal het coachingstraject aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo moet je intrinsiek gemotiveerd zijn om je te ontwikkelen en moet er een helder leerdoel zijn. Een goede coach kan je overigens helpen om dit leerdoel te formuleren.
Ten slotte de relatie met de coach: ervaar je steun van je coach en is er onderling vertrouwen? Als er geen vertrouwen is, omdat jer bv simpelweg geen klik is en je je niet vrij voelt alles te bespreken, of in het ergste geval bijvoorbeeld omdat je denkt dat je coach vertrouwelijke informatie aan je werkgever doorspeelt, dan is er geen basis voor een open gesprek en dat doet de effectiviteit van loopbaancoaching de das om. Bovendien zullen de coach en jij altijd gelijkwaardig moeten blijven.
Een goede coach zal je niet vertellen wat je moet doen of hoe je iets moet doen (een mentor doet dat vaak wel). Een coach ondersteunt je, maar neemt niet de leiding. De enige die weet wat goed voor jou is, ben je uiteindelijk zelf.
Interessant artikel? Volg meer Artikelen van Rader Coaching
Meer weten over wat coaching voor jou kan betekenen?
Rader Coaching, Personal Coaching in de regio Dordrecht | Breda