Jonge werknemers hebben steeds vaker last van een burnout. Het aantal jonge werknemers dat uitgeput en overbelast is, stijgt harder dan het aantal oververmoeide 35-plussers. Gedragsverandering en zelfkennis kunnen helpen om een burn-out te voorkomen.
Werknemers tussen de 25 en 35 jaar raken naar verhouding vaker opgebrand, zo blijkt uit onderzoek Wat is de beste manier om een burnout te voorkomen?
Volgens psychotherapeuten hangt de kans op een burn-out samen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken.
Burnout patiënten zijn vaak perfectionisten met een sterke arbeidsmoraal. Ze kunnen zich jarenlang volledig inzetten, hard werken en maximaal presteren, tot ze opgebrand raken.
Overbelaste werknemers moeten hun gedrag veranderen. Want ook al zijn er allerlei stressfactoren op het werk of in je privé-leven, het blijft een feit dat je zelf niet op tijd hebt ingegrepen om de burnout te voorkomen.
Sommige mensen kunnen geen nee zeggen. Anderen voelen zich geroepen om alles altijd op te lossen, ook voor anderen. Perfectionisten zijn nooit klaar. Sommige burn-outslachtoffers jagen maar door zonder ooit ergens bij stil te staan, en missen daardoor kansen op tevredenheid en ontspanning.
Voldoening halen uit een baan is ook belangrijk om een burn-out te voorkomen. Als mensen energie, voldoening, (zelf)respect, verbondenheid, groei en ontwikkeling uit hun baan halen, blijven ze bevlogen. En bevlogen mensen kunnen langdurig hard en goed werken zonder in te storten. Ze laden de energie op tijdens het werk, in plaats van dat ze energie verliezen. Het is daarom ook belangrijk dat de werkgever ervoor zorgt dat hun personeel energie blijft halen uit het werk. Bij jongere werknemers blijkt dat vooral afwisseling en inspirerend leiderschap belangrijk zijn.
Hoe is overbelasting te vermijden?
- Neem psychische en fysieke klachten serieus
- Ga na of stress te maken heeft met werk of privéleven
- Haalt u geen energie meer uit uw werk? Denk na over een oplossing hiervoor (bespreken met werkgever, op zoek naar ander werk)
- Bedenk of stress samenhangt met uw persoonlijkheid
- Onderzoek wat er in uw leven zou moeten veranderen
- Doe moeite om die veranderingen voor elkaar te krijgen
- Ren niet oververmoeid door tot het niet meer gaat
- Leef gezond: veel bewegen, goed eten, maar ook: rust nemen
Door op tijd aan de bel te trekken en de signalen serieus te nemen kun je een burnout dus voorkomen. Maar wat nu als dit toch niet is gelukt? Bij beginnende burnout klachten ben je er mogelijk nog op tijd bij om een full-blown burnout te voorkomen. Probeer er met je baas samen uit te komen, eventueel met behulp van een coach. Coaching kan je inzicht verschaffen in de oorzaken van jouw beginnende burnout en jouw aandeel daarin onder de loep nemen. Door middel van het stellen van doelen, vaak gericht op gedragsverandering, kun je bepaald gedrag, dat de burnout mede heeft veroorzaakt, veranderen.
Als je echt een burn-out hebt, moet je zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen. Neem zo snel mogelijk contact op met je huis- of bedrijfsarts. In eerste instantie is het belangrijk om rust te nemen. In tegenstelling tot een aantal jaren geleden wordt nu geadviseerd om na een korte periode van rust weer snel te reïntegreren. Tijdens de reïntegratie is het belangrijk dat je goed begeleid wordt. Dit is namelijk bij uitstek de periode om hetgeen te veranderen, dat ervoor gezorgd heeft dat je de burnout hebt gekregen. Het is daarbij aan te raden een coach of psycholoog te zoeken die je daarbij kan helpen. De kosten hiervoor worden vaak door de werkgever betaald.
Wil je meer weten over hoe coaching je kan helpen bij burnout-klachten of reïntegratie? Neem gerust eens contact met mij op of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek in Dordrecht of Breda.